Motion Design; de tool om statisch beeld bewegend te maken

Jay, over Grafisch ontwerp

Wat doet een motion designer nou? De titel verklapt het eigelijk al een beetje; van iets statisch iets dynamisch maken. Dat is mijn tak van sport binnen Luidspreker en “make it wiebel” is mijn dagelijkse briefing.

Bij elk project probeer ik de aandacht te trekken in korte tijd. Het is geen geheim dat bewegende beelden de aandacht sneller trekken dan stilstaande beelden. In mijn werk vertaal ik concepten naar bewegend werk, ik geef dus leven aan een concept.

Wat zijn Motion Graphics?

Motion graphic designs zijn bewegende grafische elementen in de vorm van video. Klinkt moeilijk, is het niet. Denk bijvoorbeeld aan een naam(bordje) dat voorbij schiet tijdens een interview of een logo dat op het einde in beeld komt. Motion graphics is een perfecte tool om een video interessanter te maken. Een instructievideo hoeft helemaal niet saai te zijn, met de juiste motion graphics kan je ook hier je ogen er niet vanaf houden. Animatie video’s vallen namelijk ook onder de noemer Motion graphics.


Voordelen van Motion Graphics

Leuk en aardig, maar wat heb jij er nou aan? Video content marketing is niet meer weg te denken uit dit tijdperk. We kunnen er niet omheen online. Maar uitblinken kan nog eens moeilijk zijn. Motion graphics helpt je hierbij, hiermee creëer je een manier om bijvoorbeeld moeilijke onderwerpen redelijk “eenvoudig” uit te leggen.

1. Overal inzetbaar
Motion graphics kunnen in alle sectoren en branches worden ingezet. Het maakt niet uit of het een luchtig onderwerp is of het wat aan de zware kant ligt. Een snelle call to action om een ticket te kopen of de uitleg van een complex machinesysteem. We can do it all!

2. Focus bepalen
De kracht van dit vak is dat je zelf kan bepalen waar de focus van de kijker heen gaat. Hierbij kan je dus bewust een keuze maken door de aandacht te vestigen op één element. Hierdoor is de aandacht gevestigd en de kans is klein dat de doelgroep wordt afgeleid door iets anders.

3. Versterkt een huisstijl
Een goede herkenbaarheid van de huisstijl is heel belangrijk in de marketing. Motion graphics kunnen de huisstijl van een organisatie versterken. Door bijvoorbeeld een logo animatie of huisstijl elementen te animeren. De herhaling creëert herkenning.

4. Aanpasbaar en flexibel
Om de juiste kijkers te trekken kan je de stijl van de motion graphic aanpassen naar de wensen van de doelgroep. Verder is het van voordeel dat deze aangepast kunnen worden achteraf. Bij een video-opname zijn aanpassingen in het shot niet mogelijk, bij motion graphics is dit geen enkel probleem.

5. Ondersteunend
Een Motion Graphic kan goed op zichzelf staan bijvoorbeeld als animatie. Maar ook als ondersteuning van een video is het een geweldige tool. Door bewegende beelden toe te voegen aan een statische video kan deze een compleet andere uitstraling aannemen.