Client
Philzuid
Expertises & Services
Grafisch ontwerp, Branding, Creatief concept
Prijzen & Erkenning
European Design Awards Nominee

In het najaar van 2023 blies symfonieorkest Philzuid tien kaarsjes uit. Een feestelijk jubileumjaar waarbij als cadeau voor orkest én publiek een nieuwe branding, huisstijl én naam werden gepresenteerd: philharmonie zuidnederland werd Philzuid. Kort, krachtig en herkenbaar. Als hét symfonieorkest van het Zuiden verlegt Philzuid muzikale grenzen wordt er continu gezocht naar uitdagingen waarmee mensen van alle leeftijden kunnen worden geraakt. In het hoofd, in het hart en in de ziel. Philzuid werkt vanuit Eindhoven en Maastricht en bezorgt inwoners in het Zuiden van Nederland, maar ook daarbuiten, onvergetelijke geluksmomenten door middel van symfonische muziek.

De visuele vertaling van symfonisch geluk

Luidspreker is al jaren de vaste partner van Philzuid in vraagstukken over merk, branding, huisstijl, campagnes en de visuele uitwerking daarvan. Voor de tiende verjaardag van het orkest werden de look en feel van Philzuid opnieuw geanalyseerd en getoetst aan de veranderingen die de organisatie de afgelopen jaren doormaakte. Uit dit gezamenlijke proces volgde een rebranding met het beleven van geluksmomenten en het voelen van emoties bij muziek als uitgangspunten.

Philzuid luidspreker huisstijl1 LUIDSPREKER PHILZUID LOGO 3 Philzuid luidspreker huisstijl1 LUIDSPREKER PHILZUID LOGO 3

Niet horen maar voelen

Voor het idee achter de nieuwe naam, huisstijl en branding lieten Luidspreker en Philzuid zich inspireren door het effect dat symfonische muziek heeft op het publiek. Het orkest van Philzuid creëert dag in dag uit geluksmomenten met symfonische muziek als middel. Muziek is emotie en emotie voel je. De klank ‘Phil’ in het woord philharmonie klinkt fonetisch als ‘feel’: voelen. Deze emotie kan voor iedereen anders zijn en precies die diversiteit staat centraal in dit concept.

Luidspreker heeft ons geluksconcept vertaald naar een creatieve en onderscheidende branding. Vico Kok, Manager Business Development en Marketing en Communicatie
Philzuid luidspreker huisstijl LUIDSPREKER PHILZUID LOGO 5
Website (i.s.m. Exitable)
Philzuid luidspreker huisstijl LUIDSPREKER PHILZUID LOGO 11
Philzuid luidspreker huisstijl LUIDSPREKER PHILZUID LOGO 7

Een dynamische vertaling van emoties

Met geluksmomenten en emoties als uitgangspunten creëerde Luidspreker een aansprekende, beweeglijke nieuwe huisstijl. Het logo verbeeldt muzikale emoties en komt tot leven door middel van herkenbare en krachtige animaties. Zo verbindt het logo Philzuid letterlijk aan bepaalde sferen en gevoelens. Philzuid staat voor Philgood, Philmagic en Philpower. Ook biedt het logo de mogelijkheid om activiteiten en producten van Philzuid op een unieke manier te branden. Bijvoorbeeld Philmob, een evenement waarbij amateurmusici en de professionele muzikanten van Philzuid samen een uitvoering verzorgen. Of Philsurround, een concert waarbij het publiek tussen de muzikanten plaatsneemt waardoor een unieke, symfonische ervaring ontstaat. De nieuwe, gele kleur van Philzuid symboliseert het zonnige Zuiden, energie, positiviteit en jeugdigheid. Gecombineerd met een vernieuwd, donker kleurenpalet vormt het geel een opvallend en herkenbaar contrast.

Muziek als middel, geluk als gevolg

De nieuwe naam en huisstijl van Philzuid werden in mei 2023 gepresenteerd en werden in september, bij de start van het nieuwe concertseizoen in gebruik genomen door het orkest. In een speciale ‘logoreveal’, live ondersteund door de musici van Philzuid, werd het nieuwe logo gepresenteerd aan het publiek. De nieuwe naam en huisstijl kwamen vanaf dat moment tot leven in een vernieuwde website, ontwikkeld door Exitable, gecombineerd met een vernieuwde seizoensbrochure, diverse on- en offline campagnes en bijpassend educatief materiaal. Met dit vernieuwde, uniforme en praktisch toepasbare uiterlijk is Philzuid klaar voor de toekomst.

Philzuid luidspreker huisstijl LUIDSPREKER PHILZUID LOGO 10
Seizoensbrochure
Philzuid luidspreker huisstijl LUIDSPREKER PHILZUID LOGO 8
Philzuid Fan pin
Philzuid luidspreker huisstijl LUIDSPREKER PHILZUID LOGO 9
Concertprogramma
Door de gevoelens die horen bij geluksmomenten visueel te maken heeft Philzuid nu een heldere en herkenbare feel gekregen. We zijn er enorm trots op. Twan, Concept & Design | Founder bij Luidspreker

Philzuid heeft met de naamswijziging en de rebranding gekozen voor een herkenbare, sterke en eenduidige merkstrategie.


European Design Awards Nominee

Project
Philzuid
Award
European Design Awards Nominee
Categorie
Company logo
Jaar
2024